Ova web stranica koristi kolačiće (eng. cookies) radi pružanja boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Više informacija o tome možete pronaći u našoj Politici o zaštiti privatnosti. Ukoliko se slažete sa spremanjem kolačića na vaše računalo odaberite SLAŽEM SE

Novosti

Rudarski dani 2015. - Osvrt

2.DSC0207Završili su još jedni Ivanečki rudarski dani kojima se želi se obogatiti turistička, gospodarska i kulturna ponuda, unaprijediti turistički proizvod destinacije. Između ostalog cilj je utjecati na očuvanje kulturno-povijesnog nasljeđa i baštine ivanečkoga kraja, te stvaranje inovativnog turističkog proizvoda.

Za istaknuti je da se manifestacija realizira u posezonskom razdoblju što je tendencija i usmjerenje Ministarstva turizma i Hrvatske turističke zajednice. Manifestacija između ostalog ima svoje opravdanje sukladno državnom projektu, PPS (program predsezona i posezona) - Hrvatska 365.
Iz realiziranih sadržaja možemo istaknuti:
Sudjelovanje povijesne postrojbe Ivanečke rudarske četa (odore iz 1898). Upečatljiv dojam na rudarsko razdoblje pedesetih i šezdesetih godina prošlog stoljeća u radnim uniformama prikazali su članovi udruge Maska. Velika podrška su nam bili dragi gosti, uniformirane povijesne postrojbe iz Marije Bistrice i Zrinska garda iz Čakovca. Podršku i sudjelovanje su nam iskazali i prijatelji iz Varaždina, Viteški red Sv. Nikole i Trakošćanski streličari. Svima najsrdačnije zahvaljujemo na odazivu!
Upečatljivo i puno emocija je bilo neizostavna prisutnost starih živučih rudara iz Ivanca, Ladanja, Maruševca i okolnih krajeva. Oni nisu krili svoje emocije i veliko zadovoljstvo održavanjem ovakve manifestacije. Njima upućujemo posebnu zahvalu na aktivnom sudjelovanju.
Svi zajedno smo sudjelovali na svečanom postrojavanju na Trgu hrv. ivanovaca. Smotru prisutnih je izvršio Gradonačelnika gosp. Milorad Batinić uz pratnju Borisa Jagetić Daraboša, Zapovjednika Ivanečke rudarske čete i Voditelja TZ grada Ivanca. Prijavak je predao Vođa Ivanečke rudarske čete Marijan Lozančić.
Rudarska prezentacija na otvorenome (terasa Caffe bara Inferno)plijenila je pozornost svih prisutnih sudionika. Uprizorili smo improvizirano rudarsko okno s ulazom uz predstavljanje starog rudarskog alata i rasvjetnih tijela -karbidne lampe. Svoje mjesto su ovdje našla i ostala rudarska pomagala: drveni tački, traglje na čemu se je nekada iznosio ugljen i prisutni ostali starinski rudarski pribor. Za autentičnu Rudarsku zbilju pobrinule su se žene u narodnim nošnjama koje su hranom i pićem krijepile rudare prije i nakon obavljenog teškog posla, sukladno povijesnim činjenicama.
Sve zajedno manifestacija je ove godine oplemenjena i dodatnim sadržajem izlagačkim aktivnostima OPG proizvođača, udruga i privrednih subjekta iz četiri Županije. Oni su prezentirali svoje proizvode na otvorenom na šesnaest štandova ispred Gradske vijećnice.
Tradicionalno je bilo svečano prilikom Mise-Rudarski blagoslov u našoj župnoj crkvi Sv. Marije Magdalene, čime je započeo i službeni program manifestacije. Dojmljive i upečatljive riječi svim nazočnim je uputio Velečasni Zoran Gložinić ,te mu se ovim putem najsrdačnije zahvaljujemo.
Također nas raduje činjenica što su se ovogodišnjoj manifestaciji odazvali pojedini ivanečki ugostitelji, ukazuje se potreba za istaknuti Restoran „BVB“, i kvalitetnu prezentaciju uz degustaciju autohtonih i tradicijskih jela i pića. Zahvaljujemo na inovativnim, kreativnim kreacijama i pripremama te realiziranoj kvalitetnoj prezentaciji!
Ovom prilikom upućujemo zahvalu svima koji su sudjelovali u pripremama i konačnoj realizaciji, prije svega:
Pokrovitelju Gradu Ivanec, gradskim službama, Velečasnom Zoranu Gložinić, poduzeću Ivkom d.d. udruženju Maska, udruzi Ivanečki vitezovi , svim izlagačima, kao i svima ostalim koji su podržali manifestaciju, te mnogim pojedincima koji su svojim nesebičnim radom bitno utjecali na realizaciju manifestacije.
Zahvaljujemo posjetiocima na dolasku u Ivanec, medijima koji su aktivno sudjelovali na najavama i osvrtu ove jedinstvene manifestacije.