Ova web stranica koristi kolačiće (eng. cookies) radi pružanja boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Više informacija o tome možete pronaći u našoj Politici o zaštiti privatnosti. Ukoliko se slažete sa spremanjem kolačića na vaše računalo odaberite SLAŽEM SE

Novosti

Dan planete Zemlje - Ivanečko blago

20160306 143609Danas se diljem kontinenata održavaju brojna događanja posvećena očuvanju i zaštiti prirodnog okoliša našeg planeta. Međutim današnji datum je možda idealan trenutak da se i zapitamo, jesmo li dovoljno učinili ostalih 364 dana u cilju očuvanja globalnog eko sustava…


Ivanečko područje krije od davnina golemi hidro energetski potencijal , okružen bogatom florom i faunom. Šume, bio raznolikost, razni šumski putovi i staze pružaju ugodu mnogim izletnicima, planinarima kao i domicilnom stanovništvu.
Dovoljno da zakoračimo u taj naš mističan svijet koji nam na dlanu nudi svu raskoš našeg eko sustava.
Nedavno su naši građani svjedočili pojavnost Duge s izuzetno izraženim bojama. Jako rijetko se nađe prilika zabilježiti trenutak gdje završava ili započinje. Ovaj puta je to bilo baš u našemu Ivancu. Prema vjerovanjima, legendama tu treba biti zakopano blago. Irska legenda govori o tome kako su vilenjaci ostavljali vrčeve sa zlatom na krajevima duge i jedini način da se dođe do tog zlata jest da se stigne do krajeva duge prije nego što ona izblijedi.
Iako je u Ivancu zabilježen početak ili kraj duge, mi ne trebamo tražiti blago, jer ono je svuda oko nas, nama preostaje jedino da to primijetimo i čuvamo. Naše zelenilo, samoniklo cvijeće, žubor vode, cvrkut ptica, veselo skakutanje srne, bezbrižan let jastreba, rapsodija mirisa …. To je naše ivanečko blago!