Ova web stranica koristi kolačiće (eng. cookies) radi pružanja boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Više informacija o tome možete pronaći u našoj Politici o zaštiti privatnosti. Ukoliko se slažete sa spremanjem kolačića na vaše računalo odaberite SLAŽEM SE

Novosti

Ivan Kukuljević Sakcinski

ikk2Na današnji dan prije dvjesto godina (29. svibnja 1816.) rodio se Ivan Kukuljević Sakcinski. Hrvatski povjesničar, književnik i političar. Prvi je progovorio u Saboru na hrvatskom jeziku, tražeći da se uvede kao službeni jezik u škole i ostale institucije .
Osnivač arheološke znanosti u Hrvatskoj i među prvima se usmjerava na prikupljanje građe kao i osnivanja institucija i udruženja pri čemu ima veliki značaj osnivanje Društva za povestnicu i starine.
Iz ivanečke povijesti poznato je da su Kukuljevići obitavali u našemu Gradu još davnih godina. Prema njima je nosio ime naš Stari grad.
Nije slučajno da i naša Osnovna škola nosi njegovo ime i prezime.

Iako opširna tema, ovom prilikom samo jedan važan spomen na znamenitog Hrvata, čija obitelj je bila prisutna u Ivancu i ostavila upečatljiv trag na kulturu, gospodarstvo i sveopći razvoj društva.

ikk1

Razglednice iz 1898. godine iz privatne zbirke Borisa Jagetića Daraboša