Ova web stranica koristi kolačiće (eng. cookies) radi pružanja boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Više informacija o tome možete pronaći u našoj Politici o zaštiti privatnosti. Ukoliko se slažete sa spremanjem kolačića na vaše računalo odaberite SLAŽEM SE

 • Otvorenje planinarskog doma na Ivančici

  Opširnije...
 • Poštovani,

  na slijedećoj poveznici možete pronaći priopćenje od 14.3.2020. s novim uputama i mjerama Stožera civilne zaštite RH koje sadrže i mjere vezane uz međunarodni promet ljudi:
  Civilna zaštita
  Vlada RH

  Opširnije...

Škrinjarstvo

Posted in Kultura života i rada

Iako su se škrinje od tesanih dasaka izrađivale u mnogim krajevima Hrvatske, one iz Kraševca su bile posebno cijenjene. Škrinje su se izrađivale iz bukovog drveta koje se biralo već u šumi na način da se drvo zasjeklo i izvadio iver. Iver se kalao na daske dužine 1,2 do 1,5 metara. Daske su se zatim tesale i slagale na sušenje koje je trajalo godinu dana. Škrinje su se spajale korištenjem drvenih klinova, bez korištenja ljepila i čavala.

Koristile su se za spremanje žita, hrane i odjeće. Škrinje koje su davale djevojkama za miraz izrađivale su se s posebno lijepim ornamentima u obliku srca, lista, cvijeta, križa, golubova i sl. Obično su služile za spremanje rublja.

Kako su majstori iz Kraševca bili nadaleko poznati po svojim kvalitetnim škrinjama, njihove škrinje prodavale su na sajmovima od Kotoribe, Čakovca, Varaždina, Varaždina, Zlatara, Krapine, Ivanca i u nekim mjestima u Posavini.