Ova web stranica koristi kolačiće (eng. cookies) radi pružanja boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Više informacija o tome možete pronaći u našoj Politici o zaštiti privatnosti. Ukoliko se slažete sa spremanjem kolačića na vaše računalo odaberite SLAŽEM SE

 • Otvorenje planinarskog doma na Ivančici

  Opširnije...
 • Poštovani,

  na slijedećoj poveznici možete pronaći priopćenje od 14.3.2020. s novim uputama i mjerama Stožera civilne zaštite RH koje sadrže i mjere vezane uz međunarodni promet ljudi:
  Civilna zaštita
  Vlada RH

  Opširnije...

Vinogradarstvo

Posted in Kultura života i rada

Vinogradi s zagorskim klijetima po pitoresknim brežuljcima podno Ivančice dio su jedinstvenog krajolika koji svakog zaljubljenika u ovu plemenitu kapljicu ne može ostaviti ravnodušnim. Vinogradarstvo u ovom kraju ima tisućugodišnju tradiciju. Ovdašnji vinogradi dio su vinogorja Haloza gdje je od davnina stanište vinove loze. Kvalitetna vina ivanečkog servirala su se buteljirana na svečanim gozbama u Beču, Budimpešti, Londonu i Parizu, a i danas dobivaju brojne nagrade i priznanja za kvalitetu.

Sorte koje se uzgajaju na ovom području su graševina bijela, burgundac bijeli, graševina rajnska, kraljevina, moslavac (šipon), silvanac zeleni, muškatni silvanac, traminac, štajerska bjelina, portugizac crni, frankovka i druge.

Vino je oduvijek krijepilo tijelo i dušu ovdašnjeg seljaka, radnika, gospode i putnika namjernika. Bez vina ne prođe ni jedna veselica, a Ivančani svoje goste rado dočekuju vinom kao što i kaže stih ivanečke himne: "Z vinčekom te svaki rad ponudi."

Nikaj na svetu lepšega ni
Neg' je gorica kad rodi.
Kumek moj dragi, daj se napij,
Dugo nas ne bu, daj se ga vžij!