Ova web stranica koristi kolačiće (eng. cookies) radi pružanja boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Više informacija o tome možete pronaći u našoj Politici o zaštiti privatnosti. Ukoliko se slažete sa spremanjem kolačića na vaše računalo odaberite SLAŽEM SE

 • Otvorenje planinarskog doma na Ivančici

  Opširnije...
 • Poštovani,

  na slijedećoj poveznici možete pronaći priopćenje od 14.3.2020. s novim uputama i mjerama Stožera civilne zaštite RH koje sadrže i mjere vezane uz međunarodni promet ljudi:
  Civilna zaštita
  Vlada RH

  Opširnije...

Vuglenice

Posted in Kultura života i rada


Nekada se je većina stanovništva u Ivanečkoj Željeznici bavila vugleničarstvom. Postupak je to kojim se proizvodi drveni ugljen za potrebe kovača. Drva se ispile na određenu dužinu i slažu se u krug. Složena drva potrebno je obložiti za što se koristi se paprat ili kukuruzovina. Na tako obložena drva nabaca se do pola metra zemlje ili prašine. Vuglenica se pali od vrha i gori, ovisno o veličini, dva do tri tjedna. U veće vuglenice ide i do 40 metara drva.

Kad vuglenica gori, ugljenari je moraju stalno nadzirati, zatvarati ili otvarati rupe. Najbolje vrijeme za paljenje vuglenica je mirna jesen, a obično su se palile na čistini uz potok kako bi se lakše ugasio požar.