Ova web stranica koristi kolačiće (eng. cookies) radi pružanja boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Više informacija o tome možete pronaći u našoj Politici o zaštiti privatnosti. Ukoliko se slažete sa spremanjem kolačića na vaše računalo odaberite SLAŽEM SE

 • Otvorenje planinarskog doma na Ivančici

  Opširnije...
 • Poštovani,

  na slijedećoj poveznici možete pronaći priopćenje od 14.3.2020. s novim uputama i mjerama Stožera civilne zaštite RH koje sadrže i mjere vezane uz međunarodni promet ljudi:
  Civilna zaštita
  Vlada RH

  Opširnije...

Vuzemnice

Posted in Običaji i manifestacije

U ivanečkom kraju se njeguje uskršnji običaj paljenja vuzemnica. Granje za gradnju se priprema i nekoliko tjedana prije Uskrsa, a vuzemnica se gradi na Veliku subotu, obično na najvišem brdu odakle će se plamen vidjeti što dalje. U selima između Ivančice i Bednje obično se gradi vuzemica u obliku stošca. Oko ražnja na sredini se naslaže granje i jelovina.

U mjestima preko Bednje, u Jerovcu i Bedencu grade se najviše vuzemnice u kraju. Često su visoke i do 15 metara. To je obično uspravna piramida sastavljena od 3 ili 4 glavna stupa koji se svežu na vrhu. Oko njih se slažu drvene klade. Unutrašnjost se ispunjava crnogoričnim grančicama.

Vuzemnica se obično pali u ponoć ili cik zore. Kod paljenja se obično okupi cijelo selo.