Cikloturizam

Biciklistička staza grada Ivanca-„UPOZNAJ SVOJ PUT i „NEMREŠ FULJATI" … dolaskom u Ivanec, Županiju,...

tradicija

U europskim okvirima procjenjuje se da će udio putovanja tijekom kojih je bicikliranje glavna aktivnost ili je bicikl glavno prijevozno sredstvo porasti u idućih 10 godina. Prema povijesnim spoznajama, Ivanec ima dugogodišnju biciklističku tradiciju još od 1920 godine.
Na tragu poznatih spoznaja, Tz grada Ivanca unatrag nekoliko godina priprema trasu predviđenu za razvoj cikloturizma. Primarni dio se odnosi na povezivanje određenih mjesta, naselja i sadržaja na području grada Ivanca. U tom pravcu izrađeno je nekoliko modela s podlogama kao i budučih trasa. Isto će biti dostupno kao samostalni segment ponude, ali i integralni dio povezivanja s županijskim modelom razvoja cikloturizma.
Ivanec geografskim položajem raspolaže lijepim krajolikom većinom infrastrukturno uređen idealno za razvoj: Biciklizma, Šetnica, Poučnih staza. Ivanec i Ivančica obiluju mnogobrojnim izvorima pitke i ljekovite vode. Izraženi su i uređeni vodeni resursi s okolišem gdje posjetioci mogu uživati u istinskom prirodnom okruženju.
Ujedno jedan od primarnih interesa je mogućnost proširenja projekta na druge turističke sadržaje poput: razvoj ruralnog turizma, smještaja u domaćinstvu, klijetima. Izradom sadržajne cikloturističke trase dolaze do izražaja svi važni sadržaji i potencijali od: Povijesnih znamenitosti, prirode, izvorišta, Opg gospodarstva, ugostiteljstva, tradicijske proizvodnje, vinogradarstva, edukacije…..
Svakako samoj kvalitetnoj realizaciji pridonosi razvoj infrastrukture kao i zadovoljeni tehnički preduvjeti. Tome u prilog ide postav smeđe signalizacije i zadovoljavanje tehničkih preduvjeta za obilježavanje same biciklističke trase. Isto realiziramo prema određenim fazama kroz protekle godine na širem području grada Ivanca.
cikloturizam11Zasigurno veliku ulogu ima i prva ivanečka šetnica „Ivanečki mlinarski put“ koja prolazi kroz centar Ivanca „Turističkom cestom“ i spaja se na projekt „Ivančice“ čime je obuhvaćeno samo podnožje i vrh gore Ivančice. Bogat biljni i životinjski svijet dostupan je na mnogobrojnim uređenim i označenim putovima koji se isprepliću s izvorištima uz prisutnost i ostalih jedinstvenih mikro lokacijskim posebnostima koja obilježavaju ovo područje jedinstvenim
Dužina cijele planirane trase iznosi cc 60 km.
Cjelokupnim projektom je planirano obuhvatiti slijedeća područja:

 1. Radovan
 2. Margečan
 3. Cerje
 4. Stažnjevec
 5. Salinovec
 6. Željeznica
 7. Salinovečki bregi
 8. Punikve
 9. Ivanečka jezera
 10. Prigorec
 11. Ivanec
 12. Ivančica
 13. Kozjak-Risje
 14. Žgano vino
 15. Vuglovec
 16. Kraševec
 17. Bedenec
 18. Spajanje na rutu „Od dvorca do dvorca“

U Ivancu, Društvo za športsku rekreaciju Salinovec organizira već sad tradicionalnu po osmi put biciklijadu „ Med skrajski bregi“. Svojevremeno od 2011 održavala se i Downhill utrka u organizaciji “BBK Ivanščica“ u cilju razvoja brdskog biciklizma. 

Značajniji tržišni segment onih kojima je tijekom odmora vožnja biciklom važna dodatna aktivnost uz prisutnost sadržaja za ciljane skupine i sve ostale ovaj proizvod u konačnici će biti adekvatno valoriziran i komercijaliziran.

Slični članci