Udruge i društva

Društvo prijatelja narodnih običaja "Maska"

Društvo "Maska" je u ivanečkom kraju poznato po značajnoj ulozi u očuvanju narodnih običaja. Osnovano je 1994. godine kao nasljednik društva "Maska" iz 50-ih godina prošlog stoljeća. Organizator su mnogih izložbi i manifestacija kao što su Martinje, Nikolinje, Vincekovo, Jurjevo, Ivonjski fašink, gljivarijada i trebitva kukuruza. Surađuju i njeguju dobre veze sa sličnim društvima u zemlji.

Kontakt:
Predsjednica društva: Vlasta Friščić, mobitel: 098 918 9594

Športsko ribolovno društvo Ivanec

Športsko ribolovno društvo Ivanec gospodari vodama na području gradova Ivanca i Lepoglave, te općina Bednja i Klenovnik ukupne površine od cca. 150 h. Društvo broji do 400 članova, a upravlja Ribičkim domom na ivanečkim bajerima. Organizator je mnogih ribičkih natjecanja od kojih su najpoznatiji "Cvergl kup" i Kup natjecanje u povodu Dana grada Ivanca. Članovi su vrlo aktivni u športsko-ribolovnim aktivnostima pri čemu postižu zapažene rezultate. Svake godine organiziraju radne akcije uređenja putova i prilaza vodama i nasipa bajera, njihovo čišćenje i poribljavanje.

Kontakt:
Ribički dom: 042 784 266 (od 17,00 do 20,00 sati)
Tajnik: Branko Matijević, mobitel: 098 446 565

KUD "Rudolf Rajter" Ivanec

KUD "Rudolf Rajer" amatersko je umjetničko društvo čiji mješoviti pjevački zbor njeguje zborsko pjevanje. U članstvu od 45 pjevača okuplja sve strukture: od učenika, studenata, radnika, penzionera. Izvodi sve vrste skladbi a capela, domaćih i stranih skladatelja primjerenih zborskom pjevanju, a posebno njeguje skladbe svog zagorskog podneblja. KUD je dvadeset i jedan put sudjelovao na državnim smotrama kao predstavnik Varaždinske županije. Kao jedini predstavnik iz Hrvatske sudjelovao je 2004. godine na Međunarodnom natjecanju u Olomoucu (Češka), gdje je osvojio srebrnu medalju u svojoj kategoriji.

Kulturno umjetničko društvo Salinovec

KUD Salinovec djeluje u folklornoj, glazbenoj, dramskoj i pjevačkoj sekciji. Društvo njeguje kulturnu baštinu salinovečkog kraja, osobito na njegovanju plesova, pjesama te drugih običaja našeg kraja. Posebno njeguje stare obrte, a u posebnim prilikama pripremaju stare specijalitete. Organizator je manifestacije Jožefovo u Salinovcu. Društvo posjeduje određen broj izvornih narodnih nošnji koje oblače za svoje nastupe.

Udruga vinogradara i vinara "Peharček"

Udruga "Peharček" aktivna je na području promicanja i razvoja vinogradarstva i vinarstva na ivanečkom području. Osnovni zadaci djelovanja Udruge su organizacija stručnih predavanja, organizacija izložbi vina i stručno ocjenjivanje kvalitete, sudjelovanje na drugim izložbama vina, uređenje ivanečke vinske staze i suradnja s drugim vinogradarskim udrugama.

Kontakt:
Udruga vinogradara i vinara "Peharček"
Ljudevita Gaja 13/3
42240 Ivanec
Telefon: 042 782 300

Klub padobranskog jedrenja "Let"

Klub padobranskog jedrenja "Let" upravlja uzletištem za parajedrilice i ovjesne jedrilice na Ivančici i Ravnoj Gori. Oba uzletište su registrirana i potrebna je najava operateru. Klub "Let" i Hrvatski zrakoplovni savez svima zainteresiranima pruža mogućnost obuke u središtu za osposobljavanje, koje radi u sklopu Kluba. Pruža se mogućnost osnovnih tečajeva, naprednih tečajeva, tandem letenja u dvoje i vikend tečajeva koji su posebno zanimljivi za organiziranje team building susreta za tvrtke.

Kontakt:
Klub padobranskog jedrenja "Let"
Lančić 29, 42240 Ivanec
Web: www.let.hr
Mobitel: 091 234 2340

Društvo prijatelja glazbe i narodnih običaja "Lompuš" Radovan

Društvo "Lompuš" iz Radovana ima zapaženu ulogu u njegovanju starih običaja, folklora i glazbe. U sklopu društva djeluju veliki tamburaški orkestar i pjevački zbor. Folklorna sekcija izvodi tradicionalne plesove i pjesme iz tzv. "Bielske fare", a njihovu izvedbu prati narodni sastav (violine, kontrabas i cimbule).

Društvo sudjeluje na lokalnim i svim većim smotrama folklora u Hrvatskoj te na Festivalu hrvatske tamburaške glazbe i Smotrama glazbene mladeži Varaždinske županije.

Ivanečki klub kolekcionara

Ivanečki klub kolekcionara ima zapaženu ulogu u kulturnom životu ivanečkog kraja. Kolekcionari su od osnivanja 2003. godine održali dvadesetak izložbi na kojima su često izlagali predmete iz ivanečke prošlosti. U sklopu Trgovačkog obrta "Chibo" u Malezovoj ulici, nalazi se kolekcionarski izlog u kojem članovi kluba izlažu predmete iz svojih kolekcija.

Kontakt:
Ivanečki klub kolekcionara
Ladislava Šabana 8
Ivanec
E-mail: kolekcionari@net.hr

Slični članci