Ova web stranica koristi kolačiće (eng. cookies) radi pružanja boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Više informacija o tome možete pronaći u našoj Politici o zaštiti privatnosti. Ukoliko se slažete sa spremanjem kolačića na vaše računalo odaberite SLAŽEM SE

Novosti

Posjet Ivancu-projekt „MineHeritage“

20190528 102828RUDARSKO GEOLOŠKI NAFTNI FAKULTET-ZAVOD ZA MINERALOGIJU, PETROLOGIJU I MINERALNE SIROVINE

Nedavno su Ivanec posjetili predstavnici Rudarsko geološkog naftnog fakulteta iz Zagreba, Zavoda za mineralogiju, petrologiju i mineralne sirovine na čelu s predstojnicom prof. dr. sc. Martom Mileusnić.
U timu su još bili dr.sc. Michaela Hruškova Hasan, (kemičarka, voditeljica laboratorija), Doc.dr.sc. Ana Maričić, geologinja, bavi se petrografijom - arhitektonski i građevinski kamen) i Ivan Delač, geodeta.

Obilazak je bio induciran na temu rudarstva u sklopu međunarodnog projekta „MineHeritage“ Rudarska baština- Povijesno rudarstvo - praćenje i učenje iz drevnih materijala i rudarske tehnologije.
U projektu sudjeluju mnogobrojne zemlje poput: Njemačke, Francuske, Finske, Poljske, Estonije, Slovačke, Španjolske, Italije, Belgije … Iz Hrvatske je prisutan- Rudarski geološki naftni fakultet iz Zagreba- Zavod za mineralogiju, petrologiju i mineralne sirovine.
Opseg projekta „MineHeritage“ je šire razumijevanje rudarskih tehnologija i korištenja sirovina i obrta u različitim regijama Europe tijekom određenih povijesnih razdoblja (od prapovijesti) s posljedičnim utjecajem na razvoj europskog društva
U srdačnom susretu i lijepom obilasku, s našom rudarsko baštinom informacije je podijelio i bio vođa puta, Boris Jagetić Daraboš ispred Tz grada Ivanca. U krugu nekadašnjeg rudnika danas „Jedinstva“ d.o.o. posjetili smo „Rudarski separator“ gdje se pridružio i direktor Martin Bunić.
Ujedno smo još obišli i staru „Rudarsku zgradu“ u Malezovoj ulici, kao i neke zanimljive kulturno turističke lokalitete (Župna crkva, lokalitete interpretacijskih ploča). Naravno tu je neizostavno upoznavanje s našom Rudarskom četom, suvenirima, publikacijama, manifestacijama i ostalim aktivnostima.
U sklopu ovoga projekta Ivancu se pruža dodatna mogućnost same promocije na međunarodnoj razini kao i pozicioniranje na kulturno turističku kartu s temom rudarske baštine. Ujedno su prisutne i još neke mogućnosti o kojima slijede informacije.
Dogovoren je još jedan posjet Ivancu i to rudniku „Kraševski zviri“.
Gosti nisu krili svoje oduševljenje ivanečkim ljepotama ali je prisutna detekcija o potrebnim aktivnostima u cilju sprečavanja nestanka rudarskog identiteta jednog mikrolokaliteta.
Ovom prilikom zahvaljujemo na posjetu i prepoznavanju naših rudarskih projekta i inicijativa što nam čini dodatno zadovoljstvo i dokaz je da naša razmišljanja idu u ispravnom pravcu. Svakako je potrebno uključivanje pojedinaca, šire društvene zajednice, poslovnih subjekata kao i institucija i ustanova u cilju revitalizacije i valorizacije naše rudarske baštine.