Ova web stranica koristi kolačiće (eng. cookies) radi pružanja boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Više informacija o tome možete pronaći u našoj Politici o zaštiti privatnosti. Ukoliko se slažete sa spremanjem kolačića na vaše računalo odaberite SLAŽEM SE

 • Otvorenje planinarskog doma na Ivančici

  Opširnije...
 • Poštovani,

  na slijedećoj poveznici možete pronaći priopćenje od 14.3.2020. s novim uputama i mjerama Stožera civilne zaštite RH koje sadrže i mjere vezane uz međunarodni promet ljudi:
  Civilna zaštita
  Vlada RH

  Opširnije...

Pusta Bela

Posted in Baština i lokaliteti

Utvrđeni grad Bela (danas Pusta Bela) bila je utvrda i središte ivanovaca već od početka 13. stoljeća. Njihovo prisutnost na ovom području potvrđuje povelja Bele IV. iz 1238. godine. Ivanovci su posjedovali veliki kompleks oko Ivančice i Ivanca. Jedini materijalni dokaz djelovanja ivanovaca je u prijenosu francuske graditeljske kulture – u romaničkim burgovima sa središnjom branič-kulom koji je donijet u Hrvatsku gotovo u isto vrijeme kada je nastao u Francuskoj. To i danas potvrđuju ostaci Puste Bele, čije ruševine unutar ostataka bedema čuvaju vidljive kamene tragove zgrade kružnog tlocrta.

Pusta Bela smještena je na 430 metara nadmorske visine, odakle se kontrolirao prolaz kroz Belski dol. Od nekadašnjeg središta ivanovaca nije ostalo mnogo, tek ruševine grada izgorjelog 1481. godine.