Ova web stranica koristi kolačiće (eng. cookies) radi pružanja boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Više informacija o tome možete pronaći u našoj Politici o zaštiti privatnosti. Ukoliko se slažete sa spremanjem kolačića na vaše računalo odaberite SLAŽEM SE

 • Otvorenje planinarskog doma na Ivančici

  Opširnije...
 • Poštovani,

  na slijedećoj poveznici možete pronaći priopćenje od 14.3.2020. s novim uputama i mjerama Stožera civilne zaštite RH koje sadrže i mjere vezane uz međunarodni promet ljudi:
  Civilna zaštita
  Vlada RH

  Opširnije...

Tajanstvena utvrda Gradišče

Posted in Baština i lokaliteti

Jedna od najvećih misterija ivanečkog kraja je Gradišče na vrhu brdu Cukovec iznad Margečana. Tamo se nalaze ostaci tajanstvene građevine, nepoznatog porijekla i nepoznate namjene. Ostaci temelja govore da je na tom mjestu nekada bila impozantna građevina dugačka oko 150 i široka 25 metara.

Do danas nije sigurno pripada li Gradišče kasnoantičkom, ranosrednjovjekovnom ili dobu razvijenog srednjeg vijeka. Prva faza arheološkog istraživanja iz 2004. godine otkrila je ostatke keramike iz brončanog doba. Pronađeni su i ostaci kućnog lijepa, smjese gline i šiblja koja se u pretpovijesti koristila za gradnju skloništa.

Jedno manje istraživanje dalo je informacije o načinu gradnje. Prilikom gradnje obilato je korišteno vezivo, a u podnožju objekta pronađena je i vapnara.

Po pričanju mještana okolnih sela, utvrda je pripadala bijelim fratrima, vjerojatno templarima koji su bili prethodnici Ivanovaca na ovim prostorima. Predaja koja se prenosila s koljena na koljeno govori o velikom blagu sakrivenom u podzemnim hodnicima.

Dodatno maštu pobuđuje veliki kamen ispod samog lokaliteta koji ima oblik stolice, a ljudi ga nazivaju "stolčik" ili "vražji stolec". Iznad stolca raste smreka koja je, prema predanju, uvijek iste visine.